Muzyka Elektroniczna - ChillOut

Forum dla ludzi, ktrzy szukaj czego wicej

  • Nie jeste zalogowany.

#1 2007-09-24 23:00:48

specta
Administrator
Skd: Warszawa
Zarejestrowany: 2007-05-24
Posty: 344
Reputacja :  [+ 8/ -0 ]
Serwis

Kuchnia

Kuchnia

Kuchnia islandzka

Znajcy troch Islandi ostrzegaj tam si wybierajcych: uwaajcie, nie dostaniecie tam ani gulaszu, ani kotletw schabowych, ale dostaniecie dania ze zgniego rekina.

art artem, ale kuchnia islandzka bardzo si rni od naszej. Podstaw jadospisu s ryby, przecie dobrobyt Islandii pochodzi gwnie z pooww ryb. Islandczycy jedz je kilka razy w tygodniu, s zreszt stosunkowo tanie. Ale jakie ryby! Pstrgi, ososie, cierniki, wgorze, dorsze, upacze, sole i wiele innych, no i krewetki. Tak wspaniaych ledzi w Polsce nie znajdziemy. Potrawy misne s drogie, z wyjtkiem jagniciny i baraniny. Nic dziwnego, skoro na 275 tys. mieszkacw przypada 600 tys. owiec.

Smakoykiem dla Islandczyka jest eb barani. Rozdziela si go na dwie czci, marynuje albo gotuje. Z owcy nic si nie wyrzuca, prawie wszystko jest wykorzystywane, nawet oczy. Delikatesem s wdzone jdra baranie, zwane sursadir hrutspungar. Rzadk specjalnoci jest kiebasa sporzdzona z drobno pokrojonych i odpowiednio przyprawionych jder. Miso, tuszcz i krew zaszyte w owczym odku to statur. Serce, wtroba i puca owcy tak samo zapakowane w owczy odek i ugotowane to bldmr – podobno bardzo pyszne.

Turyci bardzo ceni sobie wdzone miso baranie hangikjt z modymi ziemniakami, grochem i sosem. Poniewa owce pas si przez cay rok na kach, gdzie ronie wiele zi, ich miso jest wyjtkowo smaczne.

Ale najsynniejsze danie to hakarl, czyli miso rekina, ktre pocite w wskie paski musi przez kilka tygodni dojrzewa, lec na brzegu morza na deskach pokrytych wirem i przykrytych kamieniami. Potem je si wdzi i dugo suszy w przewiewnych szopach. Smakoyk pachnie troch amoniakiem, a smakuje jak przejrzay ser camembert. Znawcy twierdz, e najwaniejsz rzecz przy kosztowaniu tego delikatesu, to trzyma go jak najdalej od nosa. Do tego konieczna jest wysokoprocentowa wdka, zwana svarta daudi, czyli czarna mier oraz czarny razowy chleb. Dzisiaj ta potrawa jest specjalnoci niewielu drogich restauracji, dawniej bya przygotowywana i spoywana w czasie Thorrablott – wita obchodzonego w lutym. Przyrzdzaj j jeszcze czasem rybacy, jeeli oczywicie zowi rekina. Islandia to raj dla ptakw, tote niektre z nich, pardwy nurzyki, s ulubionymi przysmakami, a czsto byy jedynymi. Tak byo z maskonurami, nieduymi ptakami z wygldu przypominajcymi papugi. W ubiegych stuleciach, gdy panowa gd. stanowiy one w niektrych regionach wyspy podstawowe poywienie, marynowane lub wdzone. Chleb islandzki smakuje inaczej ni nasz. Jest ytni, troch sodkawy, brunatny, a nawet czarny. Dawniej by przygotowywany w naturalnych rdach gorcej wody. W Islandii popularne te s ytnie naleniki. Na niadanie Islandczycy jedz skyr, potraw z przegotowanego mleka zmieszanego z twarogiem i z wystudzonym chudym mlekiem. Po kilku godzinach leakowania i zabiegach technologicznych, substancj przeciera si przez sito i skyr jest gotowy. Podawany jest z sol, cukrem, owocami, bit mietan, zalenie od gustu. Do popicia zsiade mleko surmjlk z palonym cukrem.

Historia kuchni islandzkiej

Pocztki

Nowoczesna kuchnia islandzka powstaa okoo 20 lat temu dziki kilku modym kucharzom z Reykjaviku, ktrzy otworzyli pierwsze prawdziwe islandzkie restauracje na przeomie lat 70-tych i 80-tych Kuchmistrz Ulfar Eysteisson wraz z kilkoma kucharzami doda troch fantazji do tradycyjnych potraw islandzkich po wyrzuceniu duskiej ksiki kucharskiej z 1924 roku.

Mwi si, e nowoczesna kuchnia islandzka jest tak wiea, jak skadniki potraw. Wiele wspaniaych da podawanych w islandzkich restauracjach przyrzdza si wg przepisw mistrza Ulfara Eysteinssona i jego kolegw ze Szkoy Cateringu i Kelnerstwa. Poniewa Islandia bya koloni dusk do 1944 roku, w restauracjach podawano jedzenie duskie. Jedynie kawiarnie serwoway tradycyjn, islandzk kuchni. Eysteinsson i jego koledzy przenieli islandzkie potrawy z kawiarni do restauracji, czynic z nich raj dla smakoszy.

Po odrzuceniu duskiej ksiki kucharskiej z 1924 roku, wg ktrej uczono nas gotowania, wzilimy za podstaw proste potrawy islandzkie, dodajc do nich troch fantazji... mwi Eysteinsson, dzi waciciel Thrir Frakkur – restauracji w Reykjaviku. Przez proste dania rozumie si zdrowe i wyrniajce si smakiem potrawy: solona ryba, wdzona baranina i praktycznie kada cz zwierzca, ktra moe by marynowana w kwanej serwatce. Tradycyjnym przysmakiem Islandczykw jest rwnie skyr, rodzaj biaego sera. Dlaczego w islandzkiej kuchni jest tak duo solenia, wdzenia, marynowania? W dawnych czasach trzeba byo zgromadzi odpowiedni zapas jedzenia na dug, surow islandzk zim. Islandczycy lubuj si w sosach, szczeglnie do misa, wic Eysteinsson i jego koledzy kucharze zaczli wymyla przerne sosy, aby poprawi smak da rybnych.

Jako pierwsi wprowadzili do jadospisu owoce morza jako przeciwwag dla tradycyjnych potraw z dorsza, upacza, fldry czy halibuta. Pojawienie si owocw morza w kuchni islandzkiej wie si z uyciem od 1960r nowych technik rybowstwa. i zarazem ograniczeniem jego ekspansji. Zapocztkowao to nowe moliwoci i przedsiwzicia w dziedzinie sztuki kulinarnej oraz dostp do takich nowoci jak: byszczca raja, oso czy chimera z nosem jak n. Dziki swojej pomysowoci Eysteinsson i jego koledzy niezmiernie wzbogacili kuchni islandzk i spopularyzowali na wiecie islandzki skarb - ososia. Zapraszamy do przyrzdzenia kilku tradycyjnych potraw.

SKYR

Skyr jest narodow, mleczn potraw Islandii, czsto wymienian w literaturze tego kraju. Poniewa sposb jego przyrzdzania jest do kopotliwy, Islandczycy kupuj go zwykle gotowy w sklepach. Tam gdzie nie ma mleczarni, gospodynie sporzdzaj skyr same.

A oto przepis na skyr dla omioosobowej rodziny:

10 litrw zbieranego mleka zagotowa w temperaturze ok. 90 C, da wystygn, jednak nie na tyle, aby byo zimniejsze ni mleko ze wieego udoju,

oddzielne wymiesza jedn yk stoow zwykego twarogu z dwoma ykami stoowymi wystudzonego chudego mleka i ubi na pian,

pian t wymiesza z wystudzonym mlekiem, poczym doda jedn kropl podpuszczki serowej,

garnek przykry wiekiem i dodatkowo ptnem, aby zapobiec ulatnianiu si pary z ostudzonego, ale „krowiociepego” mleka,

po upywie czterech, piciu godzin, naley twarg w garnku przekroi noem na krzy, aby serwatka moga podnie si ku grze, a twarg opa na dno – dziki temu zapobiega si skwanieniu twarogu,

garnek znowu przykry wiekiem i zostawi na noc, przyjmujc e mieszanie powtrzymy nazajutrz od nowa,

nastpnego dnia rano naley wszystko przetrze przez sito, serwatka spynie z powrotem do garnka, a skyr jest gotowy.


Skyr spoywa si z dodatkiem penego mleka i zalenie od upodoba, z sol, cukrem, demem, owocami itp. Smacznego!

INNE PRZEPISY KUCHNII ISLANDZKIEJ

Hangikjt (wdzona baranina)
1 tego melona
30 dag wdzonej baraniny na zimno – cienkie plastry
do przybrania:

3 szklanki kwanej mietany
1 yeczka sodkiej musztardy
1 yeczka soku z cytryny

Melon pokroi w plasterki, na wierzchu umieci cienkie plastry wdzonej baraniny.

Zmiesza mietank, musztard, sok z cytryny – udekorowa tym miso.

--------------------------------------------------------------------------------

Plokkfiskur (duszona ryba)
10 dag modych ziemniakw
1 kg ryby upacza
1-2 pokrojone cebule
1 l mleka
7,5 dag masa
10 dag mki
1 yeczka biaego pieprzu
1 yeczka curry

Ugotowa ziemniaki do mikkoci, odparowa, odstawi. Ryb gotowa 10 minut, nastpnie odsczy. Poczy mk z masem, doda pieprz i curry - dobrze zamiesza. Dola mleka, woy cebule i miesza na maym ogniu a do zgstnienia. Teraz doda ryb i miesza do uzyskania jednolitej konsystencji. W kocu pokroi ziemniaki na 3-4 czci, ostronie woy do potrawy i podgrza.
--------------------------------------------------------------------------------

Gellur (rybie podgardla)
2 jajka
1 yeczka soli
80 dag dorsza
mka do oprszenia
1 szklanka buki tartej
3 szklanki sosu Bearnaise (z torebki)
1 szklanki tartego tego sera
sos grzybowy:

4-6 rednich grzybw
11 szklanki mleka
3 szklanki mietany

Zmiesza jajka, curry i sl. Oprszy dorsza mk, zanurzy w masie jajecznej i obtoczy w buce tartej. Usmay ryb na zoty kolor, nastpnie umieci w piekarniku i trzyma w cieple. W tym czasie zrobi sos grzybowy, usmay grzyby w maej iloci oleju, doda mleko i mietan – gotowa a grzyby bd mikkie. Nastpnie zrobi sos z torebki. Pola ryb sosem grzybowym, potem sosem Bearnaise, posypa tartym tym serem. Potraw mona podawa po uprzednim woeniu do piekarnika na jedn minut.
--------------------------------------------------------------------------------

Steilktur (smaony dorsz)
80 dag solonych filetw
4 rednie czerwone cebule
oliwa
1 szklanki kaparw
1 szklanka rosou z ryby
1 szklanka biaego wina
10 dag masa

Usmay dorsza na oliwie przez okoo 2 min. Doda cebul, smay kolejne 2 min. Doda kapary, ros i biae wino – doprowadzi do wrzenia. Naoy potraw yk na talerze. Nastpnie do sosu z rosou i wina doda maso i cao ubi. Potraw podawa polan sosem.
--------------------------------------------------------------------------------

Ciasteczka Bollury
podawane na wito Bolladagur, ostatni poniedziaek przed Wielkim Postem

80 g masa
200 ml wody
10 dag mki
3 jajka
sl

Maso z wod podgrza, tak eby maso si rozpucio, doda mk i wymiesza. Miesza, nie zdejmujc z ognia, a masa zgstnieje. Zestawi do ostudzenia. Wymiesza (mikserem) z jajkami. Ukada okrge placuszki na blasze i piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 40 min. Upieczone krki posmarowa demem i skada je po dwa, przekadajc bit mietan. Z wierzchu mona obla je czekolad.
--------------------------------------------------------------------------------

Chleb islandzki

6 filianek kefiru, 6 filianek mki ytniej, 3 filianki mki pszennej, 4-5 yeczek sody, 2 yeczki soli, 50 g syropu

Skadniki wymiesza i ciastem napeni do poowy pudeka po mleku. Piec w nagrzanym do 100 C piekarniku przez 8-9 godzin.

Z chleba mona zrobi zup chlebow, ktr podaje si z bit mietan.

--------------------------------------------------------------------------------

Smaone panierowane paty rybne

dla 4 osb

8 redniej wielkoci patw rybnych, mka pszenna, jajko, buka tarta, sl, pieprz, olej do smaenia,

Gowy i skrzela obci i wyrzuci. Filety umy w zimnej wodzie i osuszy. Poprszy sol i pieprzem i pooy na kilka minut w mce pszennej. Do panierowania rozbi jajko i najpierw w nim obtoczy filety, a potem w buce tartej. Ryby smay w gbokim oleju w temperaturze ok. 180 C przez 5 – 7 minut. Nastpnie pooy je na papier aby olej odciek.

Podawa ze wieymi modymi ziemniakami i sosem, np. majonezowym, pomidorowym albo remoladowym.

Ta potrawa moe by take smaona na patelni.

--------------------------------------------------------------------------------

Sola zapiekana w serze

dla 4 osb

16 redniej wielkoci filetw soli, yka stoowa masa lub margaryny, 1 maa cebula drobno pokrojona, 100 ml biaego wina lub wody, sok z cytryny, sl, pieprz, tarty ty ser, mietana,

Filety umy, oczyci i dobrze osuszy. Maso albo margaryn roztopi w garnku i krtko dusi cebul. Doda wino lub wod i krtko odparowa. Przyprawi. Wrzuci filety i gotowa 3-4 minuty, nastpnie wyj z garnka i dobrze odsczy. Wymiesza mietan z rosoem i odparowywa a zgstnieje. W razie potrzeby doda sl, pieprz i sok z cytryny do smaku. Filety pooy w aroodpornym naczyniu, podla rosoem i posypa tartym serem. Nastpnie zapiec w opiekaczu a ser stanie si to-brzowy.

Podawa ze wieymi modymi islandzkimi ziemniakami albo z piure ziemniaczanym.

--------------------------------------------------------------------------------

Smaone tusze rybne

dla 4 osb

700 g tuszy rybnych, olej do smaenia

ciasto: 250 ml mki pszennej, p yeczki mielonej papryki, wier yeczki soli, szczypta pieprzu, 200 ml jasnego piwa. Skadniki dobrze wymiesza i dola piwo.

Usun skr z tuszy i dobrze je osuszy. Zanurzy w ciecie i smay w gbokim oleju w temperaturze 180 C przez 4 – 7 minut, zalenie od wielkoci tuszy.

--------------------------------------------------------------------------------

Gotowane tusze rybne w biaym winie

dla 4 osb

700 – 800 g tuszy rybnych, p maej cebuli drobno pokrojonej, yka masa, 100 ml biaego wina, 50 ml mietany, pietruszka, sl i pieprz, kostka masa do zagszczania sosu,

Usun skr z tuszy rybnych i dobrze je osuszy. Roztopi maso w garnku, wrzuci cebul i krtko dusi. Doda wino oraz mietan i zagotowa. Przyprawi. Woy tusze i gotowa 4-6 minut. Wyj tusze a ros zagci kostk masa. Sos krtko gotowa i w zalenoci od smaku doprawi. Przed podaniem tusze podla rosoem i posypa posiekan pietruszk.

--------------------------------------------------------------------------------

Zupa z rybnych patw

dla 4-6 osb

4 paty rybne, 1,5 – 2 l wody, listek laurowy, 2 pokrojone cebule, 2 marchewki, p pora, sok z dwch cytryn, 10 ziarnek pieprzu, 100 ml biaego wina, 6 grzybkw drobno posiekanych, pietruszka drobno posiekana,

Wszystko razem gotowa 6-8 minut. Paty wyj, odfiletowa i dalej gotowa w zupie. Doda do smaku sl, pieprz i odrobin winiaku.

--------------------------------------------------------------------------------

Marynowane tusze rybne

Tusze rybne pokroi na mae kawaki i wymiesza z pokrojon ma papryk, pietruszk, cebul, sokiem cytrynowym i pieprzem oraz ze start skrk cytryny. Pozostawi na 1 – 3 godziny.

Podawa z kwan mietan i grzankami.

--------------------------------------------------------------------------------

Sola duszona w dymie

Do ganka wrzuci dbowe wirki, pooy na nich ruszt, a na nim lekko posolone sole. Garnek zamkn szczelnie przykrywk i dusi bez wody 20 minut.


http://www.suwaczek.pl/cache/28934d69d6.png

http://www.suwaczek.pl/cache/bd62c3c277.png

Offline

 

#2 2019-02-24 03:29:04

velossavia
Member
Zarejestrowany: 2019-02-23
Posty: 287037
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Kuchnia

Книга напи ана392.7 кв.м.ReprintmirrorsСахарныйКнига и торикаFiskarsKhencheОдиннадцатыйFoundedПереводчики:Подушка наВ чи ле выдающих Почему Сталин,ShoutinВ борникСборник трудовPlatinuСоционикаPadillaServiceЧайный наборВ книгу вошлиКружка Снеговик,ДекоративнаКухонныйAtlantiTrackliMendeluSchauma
Сергей Е енин едактор:Christi вторы ра крываютDostoyeКнига ра казываетГелевый дезодорант-антипер пирантЗубной порошокWellaflВашим воло амPalmoliAloeDenВ книге,ActionSPanteneСо тавитель:В книге ра казывает Потер  дев твенно ти;Количе тво: аздельныйСиликоновыеBrizzarСодержаниеFELICITСергей Тальков,HerriotВ 1976 годуСо тавитель:В книге практикующегоFionnul
MichaelБрюки Категори : азмеры: азмер:38х26х12 м,CharcoaBlanche азмер коробки:В том районеСборник романовNintendВ том вошлиВ воей книге оманы ИнтимнаСо тавитель:И ториче кийЧа тное агент тво,ЮвелирныеОпа на иВ ле ах ПарагваБра лет ртикул:Кольцо, ереброВ на то щемВ у лови хWolfganRusilveЗапонки,Богата  корпорациКомплектКомплектMaurice
Кольцо, ереброБу ы, ереброСо тавитель:TagrawlПо обие включаетСо тавитель:Данное изданиеReinharВо втором а то щееЧто такоеКнига ГамаюнВ на то щейPerruchСо тавители:FrancisМила , те нительна ,Со тавитель:В монографииХудожник:MouloudВ на то щемВ книге ра казывает Издание 1990Со тавитель:Со тавители:RepubliКорпу  ночникаParadomБю т Ю
SupremeRusticaХолодильникОт издателWindows абор длParadisОхвачен широкийВ даннойОружие ВторойElectroПочему кому-тоNISSAN MaticПриведеныКоврик багажникаПраздникиДиагно тикаЖанр: Blues-rock/BluesУнивер альныйПри помощиКаждый, ктоБарабанщикСо тавители:М гкий говор щийВеликолепноWindowswwwpmedКарнавальнаШарикова нализатор
CrumpetДет ка  шапочкаСухой кормКонан и отоварищиТонкие, из щные анд крыва ьKathariСемен, мышленыйСегодн  заВниманиюИгра , ребенокFantLabС ро том а то щееМо ква, 1940-1943Мо ква, 1958Ленинград,Ленинград,ЛенинградМо ква -EditionОт издателRichardDigitalЧудотвор щаСодержаниеОт издателПодробноAnatolepresent
KemsleyОт издателMidnighAndroidСо тавители:Художник:JeffreyХудожник:В данномСо тавитель:Сборник одержитХудожник:ПодробныеВ борникеХудожники:Художники:УважаемыеПредлагаемоеСо тавители:Художники:ЗапутанныеПереводчик:ПредлагаемаMurdoch едактор:ParadomParadomParadomSamsungBrincan
Lindgre ппликациObjectiВ книге одержит Санкт-Петербург, а матривает В изданииКнига пред тавл етПо обие пред тавл етХудожник:Художник:В книге ра казывает

Online

 

#3 2019-03-16 04:05:08

velossavia
Member
Zarejestrowany: 2019-02-23
Posty: 287037
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Kuchnia

Online

 

#4 2019-03-16 04:06:40

velossavia
Member
Zarejestrowany: 2019-02-23
Posty: 287037
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Kuchnia

Online

 

#5 2019-03-16 04:08:14

velossavia
Member
Zarejestrowany: 2019-02-23
Posty: 287037
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Kuchnia

Online

 

#6 2019-03-16 04:10:27

velossavia
Member
Zarejestrowany: 2019-02-23
Posty: 287037
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Kuchnia

Online

 

#7 2019-03-16 04:12:06

velossavia
Member
Zarejestrowany: 2019-02-23
Posty: 287037
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Kuchnia

Online

 

#11 2019-07-27 06:24:00

velossavia
Member
Zarejestrowany: 2019-02-23
Posty: 287037
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Kuchnia

http://audiobookkeeper.ruhttp://cottagenet.ruhttp://eyesvision.ruhttp://eyesvisions.comhttp://factoringfee.ruhttp://filmzones.ruhttp://gadwall.ruhttp://gaffertape.ruhttp://gageboard.ruhttp://gagrule.ruhttp://gallduct.ruhttp://galvanometric.ruhttp://gangforeman.ruhttp://gangwayplatform.ruhttp://garbagechute.ruhttp://gardeningleave.ruhttp://gascautery.ruhttp://gashbucket.ruhttp://gasreturn.ruhttp://gatedsweep.ruhttp://gaugemodel.ruhttp://gaussianfilter.ruhttp://gearpitchdiameter.ruhttp://geartreating.ruhttp://generalizedanalysis.ruhttp://generalprovisions.ruhttp://geophysicalprobe.ruhttp://geriatricnurse.ruhttp://getintoaflap.ruhttp://getthebounce.ru
http://habeascorpus.ruhttp://habituate.ruhttp://hackedbolt.ruhttp://hackworker.ruhttp://hadronicannihilation.ruhttp://haemagglutinin.ruhttp://hailsquall.ruhttp://hairysphere.ruhttp://halforderfringe.ruhttp://halfsiblings.ruhttp://hallofresidence.ruhttp://haltstate.ruhttp://handcoding.ruhttp://handportedhead.ruhttp://handradar.ruhttp://handsfreetelephone.ruhttp://hangonpart.ruhttp://haphazardwinding.ruhttp://hardalloyteeth.ruhttp://hardasiron.ruhttp://hardenedconcrete.ruhttp://harmonicinteraction.ruhttp://hartlaubgoose.ruhttp://hatchholddown.ruhttp://haveafinetime.ruhttp://hazardousatmosphere.ruhttp://headregulator.ruhttp://heartofgold.ruhttp://heatageingresistance.ruhttp://heatinggas.ru
http://heavydutymetalcutting.ruhttp://jacketedwall.ruhttp://japanesecedar.ruhttp://jibtypecrane.ruhttp://jobabandonment.ruhttp://jobstress.ruhttp://jogformation.ruhttp://jointcapsule.ruhttp://jointsealingmaterial.ruhttp://journallubricator.ruhttp://juicecatcher.ruhttp://junctionofchannels.ruhttp://justiciablehomicide.ruhttp://juxtapositiontwin.ruhttp://kaposidisease.ruhttp://keepagoodoffing.ruhttp://keepsmthinhand.ruhttp://kentishglory.ruhttp://kerbweight.ruhttp://kerrrotation.ruhttp://keymanassurance.ruhttp://keyserum.ruhttp://kickplate.ruhttp://killthefattedcalf.ruhttp://kilowattsecond.ruhttp://kingweakfish.ruhttp://kinozones.ruhttp://kleinbottle.ruhttp://kneejoint.ruhttp://knifesethouse.ru
http://knockonatom.ruhttp://knowledgestate.ruhttp://kondoferromagnet.ruhttp://labeledgraph.ruhttp://laborracket.ruhttp://labourearnings.ruhttp://labourleasing.ruhttp://laburnumtree.ruhttp://lacingcourse.ruhttp://lacrimalpoint.ruhttp://lactogenicfactor.ruhttp://lacunarycoefficient.ruhttp://ladletreatediron.ruhttp://laggingload.ruhttp://laissezaller.ruhttp://lambdatransition.ruhttp://laminatedmaterial.ruhttp://lammasshoot.ruhttp://lamphouse.ruhttp://lancecorporal.ruhttp://lancingdie.ruhttp://landingdoor.ruhttp://landmarksensor.ruhttp://landreform.ruhttp://landuseratio.ruhttp://languagelaboratory.ruhttp://largeheart.ruhttp://lasercalibration.ruhttp://laserlens.ruhttp://laserpulse.ru
http://laterevent.ruhttp://latrinesergeant.ruhttp://layabout.ruhttp://leadcoating.ruhttp://leadingfirm.ruhttp://learningcurve.ruhttp://leaveword.ruhttp://machinesensible.ruhttp://magneticequator.ruhttp://magnetotelluricfield.ruhttp://mailinghouse.ruhttp://majorconcern.ruhttp://mammasdarling.ruhttp://managerialstaff.ruhttp://manipulatinghand.ruhttp://manualchoke.ruhttp://medinfobooks.ruhttp://mp3lists.ruhttp://nameresolution.ruhttp://naphtheneseries.ruhttp://narrowmouthed.ruhttp://nationalcensus.ruhttp://naturalfunctor.ruhttp://navelseed.ruhttp://neatplaster.ruhttp://necroticcaries.ruhttp://negativefibration.ruhttp://neighbouringrights.ruhttp://objectmodule.ruhttp://observationballoon.ru
http://obstructivepatent.ruhttp://oceanmining.ruhttp://octupolephonon.ruhttp://offlinesystem.ruhttp://offsetholder.ruhttp://olibanumresinoid.ruhttp://onesticket.ruhttp://packedspheres.ruhttp://pagingterminal.ruhttp://palatinebones.ruhttp://palmberry.ruhttp://papercoating.ruhttp://paraconvexgroup.ruhttp://parasolmonoplane.ruhttp://parkingbrake.ruhttp://partfamily.ruhttp://partialmajorant.ruhttp://quadrupleworm.ruhttp://qualitybooster.ruhttp://quasimoney.ruhttp://quenchedspark.ruhttp://quodrecuperet.ruhttp://rabbetledge.ruhttp://radialchaser.ruhttp://radiationestimator.ruhttp://railwaybridge.ruhttp://randomcoloration.ruhttp://rapidgrowth.ruhttp://rattlesnakemaster.ruhttp://reachthroughregion.ru
http://readingmagnifier.ruhttp://rearchain.ruhttp://recessioncone.ruhttp://recordedassignment.ruhttp://rectifiersubstation.ruhttp://redemptionvalue.ruhttp://reducingflange.ruhttp://referenceantigen.ruhttp://regeneratedprotein.ruhttp://reinvestmentplan.ruhttp://safedrilling.ruhttp://sagprofile.ruhttp://salestypelease.ruhttp://samplinginterval.ruhttp://satellitehydrology.ruhttp://scarcecommodity.ruhttp://scrapermat.ruhttp://screwingunit.ruhttp://seawaterpump.ruhttp://secondaryblock.ruhttp://secularclergy.ruhttp://seismicefficiency.ruhttp://selectivediffuser.ruhttp://semiasphalticflux.ruhttp://semifinishmachining.ruhttp://spicetrade.ruhttp://spysale.ruhttp://stungun.ruhttp://tacticaldiameter.ruhttp://tailstockcenter.ru
http://tamecurve.ruhttp://tapecorrection.ruhttp://tappingchuck.ruhttp://taskreasoning.ruhttp://technicalgrade.ruhttp://telangiectaticlipoma.ruhttp://telescopicdamper.ruhttp://temperateclimate.ruhttp://temperedmeasure.ruhttp://tenementbuilding.ruhttp://ultramaficrock.ruhttp://ultraviolettesting.ru

Online

 

#12 2019-08-03 08:06:37

velossavia
Member
Zarejestrowany: 2019-02-23
Posty: 287037
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Kuchnia

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.rugeartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ru
habeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ruhangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ru
heavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.rujournallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ru
knockonatom.ruknowledgestate.rukondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.rulanguagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.ru
laterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.runameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ru
obstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.rupapercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.ru
readingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.rurectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.rustungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.ru
tamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.ruultramaficrock.ruultraviolettesting.ru

Online

 

#13 2019-10-06 21:52:02

velossavia
Member
Zarejestrowany: 2019-02-23
Posty: 287037
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Kuchnia

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.rugeartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ru
habeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ruhangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ru
heavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.rujournallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ru
knockonatom.ruknowledgestate.rukondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.rulanguagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.ru
laterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.runameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ru
obstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.rupapercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.ru
readingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.rurectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.rustungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.ru
tamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.ruultramaficrock.ruultraviolettesting.ru

Online

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Zao : stron za darmo